

Doğa ve Arı kolonisinin Gerçek ve Metaforik Anlamlarıyla Üretimi: KovanProject
KovanProject, Türkiye’nin iki ucunda Tekirdağ ve Şırnak’ta yaşayan, dünyayı aynı ekolojik kaygılarla deneyimleyen Aslıhan Mumcu ve Beyza Durhan’ın arıların fiziksel ve metaforik varlığından beslenerek işlerini üretmesiyle ortaya çıkıyor.
Sanatçıların Daire Sanat’ı bir kovan (ev) olarak nitelediği ve burada gerçekleştirdikleri üretim olan “İki Yüzlü Almanak” serisi doğa ve insan arasındaki hiyerarşiyi nasıl “yersiz ve yurtsuzlaştırabileceğinin” sorusuna cevap arıyor. Arıların, güneşin ve bitkilerin yolculuğunu ve aralarındaki ilişkiyi bir kimlik meselesi addediyor; geçiş, dönüşüm ve aidiyet kavramlarıyla analiz etmeyi öneriyor. Proje, makro ve mikro ölçüde Şırnak ve Tekirdağ’da geçen bir yılın görsel günlüklerinden, bitkilerinden ve yanı sıra atölye atıklarından, duvarda biten bitkilerden besleniyor. Daire Sanat’ta gerçekleşen bu atölyede mühürler işleniyor ve basılıyor, yol haritaları gün içinde tüketilen atıkların yeniden pişmesiyle biyoplastik olarak şekilleniyor ve geçmişin görsel günlükleri malzemesiyle deneye açık olarak yeniden gözden geçiriliyor. Karşılıklı inşanın yollarını bireysel geçmişi, betonu, birlikteliği, karşılaşmayı, tüketimi ve üretimi yok saymadan arayan “İki Yüzlü Almanak” serisi offgrid art project’de izleyicileri sanat ve ekoloji üzerine düşünmeye davet ediyor.
Can Memişoğulları’ndan Bir Seçki
Ses, mekân ve dijital teknolojilerin etkileşimlerini konu alan araştırmalarını bireysel ve toplumsal dönüşüm süreçleriyle ilişkilendiren Can Memişoğulları, güncel sanat ve müzik alanında disiplinlerarası bir yaklaşımla üretim yapıyor.
ARTER, Akbank Sanat, İKSV, Türkiye Avrupa Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi gibi platformlarda sergi, performans ve atölye projeleriyle yer alan Memişoğulları offgrid art project’de farklı medyumları bir araya getirdiği, aralarında video yerleştirme ve 3d baskı eserlerinin yer aldığı bir seçkiyi sergileyecek. Doğa olayları, insan algısı ve teknolojik ilerlemenin kesişim noktalarını keşfetmeye yönelik disiplinlerarası bir yaklaşımla eserlerini üreten Memişoğulları, bu sergide de KovanProject’e paralel olarak doğa teması etrafında işlediği eserlerini izleyicilerle buluşturacak.
"Tesirli Karşılaşmalar” sergisinde offgrid art project’i bir buluşma noktası olarak konumlayan sanatçılar, izleyicileri sadece bir gözlemci değil üretim sürecine dahil olduğu etkileşimi yüksek bir sergi deneyimine davet ediyor.
Imprint
N. Didem Öz
26. 12.2024 – 01.02.2025

Assoc. Prof. Dr. N. Didem Öz’s solo exhibition Imprint aims to offer a new perspective on the art of weaving. Showcasing the artist’s deep knowledge of craftsmanship and creative vision, the exhibition reinterprets traditional weaving and motifs through a contemporary lens.
Designed as an outcome of Öz’s scientific research project, this exhibition brings cultural heritage into dialogue with modern artistic expression, offering viewers a multi-layered experience.
By merging block printing and weaving techniques, N. Didem Öz strives to create unique, three-dimensional, and modern works. Drawing inspiration from classical printing techniques and motifs, she expands their boundaries to move beyond two-dimensional representations. Research on private collections and the discovery of previously unseen examples play a crucial role in shaping the works featured in Imprint.


.jpg)

